Benstillinger og Torsionsfjedre

Forskellige monteringsmuligheder - kræver forskellige benstillinger.

Torsionsfjedre - benstillinger og max vinkel drejning

En standard torisionsfjeder leveres i 4 forskellige benstillinger. Man angiver positionen på benstillingerne på en ubelastet torsionsfjederes ben. Man definerer benstillingen om den er 0°, 90°, 180° eller 270°.

Man vælger derefter hvilken benstilling der passer bedst i ens konstruktion så torisionsfjederen kan monteres med mindst muligt, men korrekt forspænding.

Benstilling vist i ubelastet tilstand:

Vridfjedre - Benstilling

Vinkeldrejning

En torisionsfjeder er normalt monteret i en forspændt position, og arbejder derefter i x antal grader. For at sikre at der ikke opstår skader på fjederen ved at anvende for stor vinkeldrejning skal man sørge for at der altid anvendes en fjeder med så mange vindinger som muligt. Jo flere vindinger, jo større vinkeldrejning. Anvendes en torisionsfjeder der teoretisk kan klare 90° vinkeldrejning hvor den forespændes 20° og derefter drejer omkring 70° vil denne fjeder være max belastet med kort levetid til følge.

Anvendes der derimod en torisionsfjeder der kan tåle 270° og ønsket effekt kan opnås ved kun 100° vil denne fjeder have en betydelig længere levetid. Kombinationen af trådtykkelse, fjeder krop diameter og antal vindinger er det der skal tages hensyn til i konstruktionen. Det er ofte at der ikke er lavet plads nok i konstruktionen til korrekt antal vindinger på en torisionsfjeder.

Dette bevirker at der anvendes en torisionsfjeder med for lille vinkel drejning, med kortere levetid til følge. Sørg desuden for at der laves korrekt styr på kroppen af torisionsfjederen så den ikke flexer eller vrider sig ved belastning.

En torisionsfjeder skal altid belastes i fjedertrådens retning så fjederkroppen lukkes.

Stor diameter og mange vindinger giver stor vinkeldrejning.

Lille diameter og få vindinger giver lille vinkeldrejning.

Ophavsret © 2019 Sodemann Industrifjedre A/S. Alle rettigheder forbeholdes.